Fobia reprezintă o teamă exagerată şi persistenţa faţă de un obiect sau de o situaţie, care, de cele mai multe ori, nu reprezintă niciun pericol. Simpla senzaţie de teamă şi nesiguranţa faţă de anumite obiecte sau situaţii poate fi normală şi comună. Dacă teamă nu împiedica desfăşurarea vieţii, nu este considerată o tulburare şi poate să nu necesite tratament. Dar dacă teamă devine iraţională şi incontrolabilă, astfel încât deteriorează viaţa socială sau muncă, atunci poate necesita tratament medical său psihologic. Tratamentul fobiei îl poate ajuta pe pacient să reducă fricile şi să se descurce mai bine cu situaţiile şi obiectele care îi determină temerile.
Tipuri de fobie
- Fobii sociale (teamă de a vorbi în public, teamă de a socializa etc)
- Agorafobii (teamă de a rămâne blocat într-un loc închis)
- Fobii specifice reprezintă teamă de diverse lucruri sau obiecte – teama de gândaci, vânt, cutremur şi altele – iar în această categorie se încadrează patru tipuri majore de fobii şi anume:
Teama de mediul natural – teama de lumină, apă, furtuna, etc.
Teama de animale – teama de şerpi, rozătoare, păianjeni, etc.
Teama medicală – teama de a vedea sânge, teamă de injecţii, de medici, etc.
Teama de diverse situaţii – mersul pe poduri, a pleca de acasă, a conduce, de înălţime, etc.
Cum se manifestă Tulburarea Fobica/Fobia?
În cele mai multe cazuri, individul manifesta trei tipuri de simptome:
- Simptome fiziologice că: transpiraţii, tremor, respiraţie accelerată bătăi accelerate ale inimii, tensiune sau slăbiciune musculară, fluturi în stomac, senzaţie de greaţă, senzaţie de sufocare;
- Simptome comportamentale: senzaţia de împietrire prin blocare la nivel mental/tendinţa de fugă;
- Simptome subiective, gânduri negative: foarte diferite de la individ la individ şi include gânduri
Gen: dacă se întâmplă asta, voi muri; nimeni nu mă iubeşte; cu siguranţă o să-mi pierd controlul, toţi vor râde de mine, nimeni nu mă baga în seamă, ceva nu e în ordine cu mine, sigur o să mă muşte/o să cadă şi stări afective cum ar fi: îngrijorarea fără obiect, jenă, ruşinea, teamă, furia, grijă, scăderea încrederii în sine, vinovăţie.
În general persoanele care suferă de fobie, învaţă comportamente care să-i ajute să evite situaţiile sau obiectele ce declanşează starea de rău. Aceste comportamente menţin problema astfel că persoana nu învaţă că obiectul sau situaţia care îl sperie, nu sunt în orice caz atât de periculoase pe cât îşi închipuie.
Tot menţinerea fobiei se întâmplă şi în situaţiile în care cei apropiaţi persoanei fac anumite lucruri în locul acesteia, gândindu-se că astfel îl sprijină în menţinerea unei stări de bine.
Fobia poate determina apariţia altor probleme:
– Izolarea socială: pacientul cu fobie poate evita situaţiile sociale şi locurile publice; pot apare probleme financiare, profesionale sau interpersonale datorită fobiei sociale şi agorafobiei;
– Depresia: evitarea mai multor activităţi pe care alţi oameni le considera plăcute în viaţa personală şi profesională poate duce la apariţia depresiei;
– Abuzul de substanţe: unele persoane cu fobii apelează la alcool, fumat excesiv sau droguri pentru a face faţă stresului, devenind astfel dependente;
– Abuzul sau renunţarea la alimentaţie devenind bulimici sau anorexici
Tratamente pentru fobie
Eficacitatea tratamentelor depinde atât de individ, de tipul de afecţiune precum şi de cât de avansată este anxietatea. Persoanele care suferă de fobii pot apela la un tratament medicamentos, sub îndrumarea medicului specialist. Medicaţia ajuta la ameliorarea efectelor dar nu elimina cauza.
Psihoterapia este o soluţie foarte bună în ceea ce priveşte fobiile – pacientul va fi ajutat să înţeleagă că motivul fricii lui nu este întemeiat.